Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

GymHelsinge

I Helsinge Børnehuse har vi et samarbejde med GymHelsinge. Dette fordi vi ser muligheden for, sammen at kunne udvikle børnene på en ny måde. Der er megen forskning, som påviser den direkte forbindelse mellem motoriske færdigheder og evnen til indlæring og sociale kompetencer. Vi ser potentialet for at børnene i HBH kan udvikle sig fra vuggestue til skolegruppe. 

I HBH håber vi at kunne inspirere børnene igennem lokalsamfundet, så de kan mødes i fællesskaber, knytte nye relationer og udvikle deres motoriske færdigheder. Vi vil understøtte børnene, så de kan mestre deres kroppe. 

  

Fokusområder 

I arbejdet med børnene vil vi have et særligt fokus på det sansemotoriske. Vi vil sammen med GymnastikHelsinge lave aktiviteter, som har fokus på at stimulere følgende sanser. 

  • Sanseintegration 

  • Den vestibulære sans (balance, koordination af bevægelser mm) 

  • Den taktile sans (svært ved uventede bevægelser, trykken (berøring) mm) 

  • Den proprioceptive sans (muskel og led sansen) (nedsat kropsopfattelse, planlægning af bevægelser, nedsat rum og retningsfornemmelse mm) 

De 3 primære sanser, sammen med de primære reflekser, danner det sansemotoriske fundament, som er fundamentet for al læring, livet igennem. 

 

Øget trivsel og fællesskab 

  • Motorisk velfungerende børn deltager oftere i sociale lege end motorisk usikre børn 

  • Motoriske færdigheder skaber øget selvopfattelse, mestring og selvværd. 

  • Engagere børn i nye relationer og venskaber. 

 

Læring, koncentration og hukommelse 

  • Børns fysiske aktivitetsniveau og grundmotorik har betydning for faglige færdigheder, koncentration og hukommelse.  

  • Motoriske aktiviteter med krydsbevægelser stimulerer hjernebjælken, hvilket øger hastigheden af informationsoverførelse fra den ene hjernehalvdel til den anden. 

  • Uensartede bevægelsesformer stimulerer forbindelsen mellem forskellige hjerneregioner, hvilket bl.a. har indflydelse på barnets indlæringsmuligheder og læseparathed. 

  • Aktiviteter, der kombinerer bevægelsesaktivitet med koncentration, skærper de deltagende elevers arbejdshukommelse. 

 

 

 

 

Programmet for børnene i Helsinge Børnehuse 

 

Vi tager afsted med 3 grupper. Hver gruppe har forskellige formål og målsætninger for at tage af sted.  

 

 

Skolegruppen  

Skolegruppen skal arbejde med at navigere i læringsrummet. Dette gældende både i forhold til underviser og klassekammerater. Det er vigtigt at vi opsætter et autentisk læringsrum, hvor normeringen ligner klasserummet. Børnene skal i løbet af året tilføres sociale færdigheder, specifikt i forhold til at indgå i et fællesskab omkring ikke selvvalgte opgaver. I tråd med hverdagen på Nordstjerneskolen, så skal vi arbejde med børnene i grupper, især med et fokus på skift mellem grupperne.  

 

Målsætning/Fokusområder 

 

Indlæring 

Alle børn skal tilegne sig kompetencer i forhold til gymnastik og generelle motoriske færdigheder. Det er vigtigt at vi tager udgangspunkt i den enkelte gruppe og tilpasser sværhedsgraden til kompetenceniveauet. 

 

Adfærd i ”klasserummet” 

Alle børn skal tilegne sig kompetencer i forhold til at navigere i klasserummet. Dette er det vigtigste i forhold til undervisningen. 

  

Klassekammeraten  

Børnene skal introduceres til hvad en klassekammerat er. De skal i fællesskab under undervisningen øve og forstå det at indgå i denne nye relation. Vi skal især have fokus på “den gode kammerat”, på hvad det er, og hvordan en klassekammerat agerer.  

 

Didaktiske overvejelser 

Undervisningen skal tilrettelægges med udgangspunkt i børnegruppen, og det er vigtigt at holde den konkrete målsætning for øje. Hovedfokusset er på sociale kompetencer og den gode klassekammerat, så det er vigtigt, at underviseren stopper øvelserne, så vi kan konflikthåndtere undervejs. Ligeledes skal der være fokus på aldersgruppen, og den mængde info et barn i den alder kan koncentrere sig omkring i ikke selvvalgte opgaver. Skolegruppen har 45 min undervisning. Den undervisning skal opdeles i 2 dele/øvelser. Fokus på tre-enigheden i undervisning.  

 

1 Hvordan samler vi? Hvordan formidler vi? Er budskabet forstået? 

2 Øvelsen  

3 Snak om øvelsen (fokus på klassekammeratskab) 

 

Power breaks 

Mellem de to halvlege er det vigtigt med en vandpause/lille frikvarter. Her øver vi i, at komme tilbage til undervisning fra en pausesituation.  

 

 

 

Børnehaven  

Børnehaven skal arbejde med deres motoriske udvikling, både i forhold til hvad de kan, samt hvad de ikke ved de kan. Derudover skal der fokus på hvad fællesskabet af en gruppe kan give til det enkelte barn. Der skal arbejdes med et fællesskab der er dannet af underviseren, og dermed ikke et børnebestemt fællesskab. Børnene skal i løbet af undervisningen opleve at relationer kan være på tværs af stuerne, og opleve at samhørighed kan dannes på tværs af stuerne/børnehaven. 

 

 

Målsætning 

 

Motorisk udvikling 

Alle børn skal udfordres i deres motoriske kunnen. Der skal udvikles en større robusthed, samt være undervisning der kan opbygge en større selvtillid/selvværd hos det enkelte barn, med henblik på at man kan meget mere. 

 

Venner i fællesskabet  

Alle børnene skal indgå i et større fællesskab, samt danne relationer på tværs af stuerne. Børnene skal opleve hvad fællesskabet og en støttende adfærd fra fællesskabet kan give dem som enkeltperson, samt hvilken effekt det har for dem at være en del af noget større. 

 

 

Didaktiske overvejelser 

 

Undervisningen skal tilrettelægges med udgangspunkt i børnegruppen. Hovedfokus for børnehaven er at give børnene en større tiltro til dem selv og deres formåen, så de via den tilrettelagte undervisning har plads til at udfordre deres grænser og motoriske udvikling. Derudover ønsker vi at undervisningen skal have et større fokus på fællesskabet og den støttende adfærd som fællesskabet kan give, derfor er det også vigtigt at en del af undervisningen vil have fokus på aktiviteter hvor børnene kan støtte/hjælpe samt heppe på hinanden. Dette bl.a. også for at skabe en større samhørighed for børnegruppen. 

 

 

Vuggestuen 

Stilken fra Væksthuset og Blå Gruppe fra Boager skal have et samlet forløb. Der skal være fokus på, at det er sjovt at bruge sig selv fysisk. Det vil sige vi har to grupper børn, der ikke kender hinanden, som skal opleve, at det er trygt og sjovt at bevæge sig ud i verden og lave noget sammen med andre. Det er en aldersgruppe børn, hvor vi har et ekstra fokus på sproget, samt det at indgå i forskellige sammenhænge sammen med andre. Det er en aldersgruppe, som gavner af en legende og gerne rytmisk tilgang. Den rytmiske tilgang fanger opmærksomhed, træner koordinationsevne og ligesom sproget har rytme, så kan rytme i kroppen påvirke sproget.    

 

 

Målsætning 

 

Motorisk udvikling 

Børnene skal udfordres motorisk, lære at mestre egen krop, overkomme vanskeligheder og blive modigere.  

 

Samværet og sammenholdet 

Børnene skal få en oplevelse af at det er ok at være et andet sted, med nogle ikke så kendte børn og voksne, og lave noget anderledes, og måske opdage nye fællesskaber - at vi, trygge voksne og trygge kammerater, kan hjælpe børnene ind i nye fællesskaber.  

 

Sjov og ballade 

Begejstring og glæde over egen præstation, kan måske udvikle sig til at inkludere andres præstationer og det vi kan sammen. “Fælles-hepning” kan få øjnene op for, at der er én lige ved siden af, som også kan noget. 

 

Legen og rytmen 

Den legende og rytmiske tilgang skal være indgangen til den fysiske udfordring - når vi leger opdager vi slet ikke hvor udfordret vi bliver. 

 

Nærmiljøet 

Endelig er det en god anledning til at skabe kendskab til gymnastik-/hal-miljøet - kan være vi lægger spiren til gode vaner. 

 

  

Didaktiske overvejelser 

 

Vi har to grupper fra hver deres hus, som skal lære hinanden og det nye fællesskab at kende. Vi skal øve det at have fælles opmærksomhed, og have fokus på stillet opgave. Vi skal øve at have opmærksomhed på, og følge en sproglig besked. Vi vil også gerne lære hvad “pause” betyder. 

Det er vigtigt, at børnene får en klar rammesætning, som de forstår at indgå i. Det er vigtigt at have gruppen med sig og kunne skabe følgeskab. Vi kendte voksne kan agere hjælpere og tryghedsskabere i det ukendte miljø - vi går med på legen.